Dan Slovaka u dijaspori 2011

7. jul 2011
Brojnim kulturnim manifestacijama u Bratislavi obeležen Dan Slovaka u dijaspori 2011.

Dan Slovaka u dijaspori se u Slovačkoj proslavlja 5. jula, kada je ujedno i državni praznik sv. Ćirila i Metodija. Na ovaj dan se organizuje najveća prezentacija kulture i života Slovaka koji žive u inostranstvu. 

Foto: Daniela Klobušicki

Ove godine su građani Slovačke republike, kao i mnogi drugi mogli da posete razne kulturne događaje. Cela manifestacija se organizovala pod patronatom potpredsednice Vlade SR Ivete Radičove.

Već 4. jula je u foajeu nove zgrade Vlade Republike Slovačke svečano otvorena izložba slika akademskog slikara Pavela Čanjija, koga likovna kritika svrstava među najpoznatije umetnike vojvođanskih Slovaka. O njegovom delu govorio je likovni kritičar Vladimir Valenćik, zatim se prisutnima obratio potpredsednik Vlade Republike Slovačke za ljudska i manjinska prava Rudolf Hmel kao i predsednik Ureda za Slovake u inostranstvu Milan Vetrak. Otvaranje je upotpunio umetnički program, odnosno muzički nastup u izvođenju kvarteta: Jan Brtka, Mihal Harin, Filip Štrauh i Juraj Tomka.

Foto: Andrej Meleg

Sledeći dan je kod osnovnog kamena Spomenika slovačkog iseljeništva u parku Janka Kralja u Bratislavi održan svečani govor propraćen kulturnim programom. Ovde su nastupili članovi SKPD Đetvan iz Vojlovice/Pančeva kao i solista Adam Stupavski iz Gložana. Sastavni deo Dana Slovaka u dijaspori je bila i  četvrta po redu manifestacija Susreti Slovaka sa Donje zemlje - Na vašaru.

Foto: Daniela Klobušicki

Manifestacija Na vašaru održana je u centru Bratislave, na trgu SNP. Po prvi put su Slovaci u okviru ovog putujećeg festivala mogli da vide lepote narodnih nošnji Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije, njihove narodne zanate, specijalitete i dr.

Foto: Daniela Klobušicki

Na vašaru su iz Srbije učestvovali Slovaci iz  Bačkog Petrovca, Kisača, Aradca, Stare Pazove, Gložana, Kovačice, Belog Blata, Selenče, Pivnica, Vojlovice i Novog Sada.  Posetioci su mogli da vide razne zanate i rukotvorine, kao i da okuse poznati petrovački kulen, kisačku sarmu, rezance, ćufte, kolač sa makom, krofne i mnoge druge specijalitete kuvara i domaćica iz Srbije. Na pozornici su dobru atmosferu priredile "Aradačke meškarke", narodni orkestar Rosička i SKPD Đetvan iz Vojlovice/Pančeva. Voditelji celog programa su bili glumci iz Bačkog Petrovca Zuzana Tarnociova i Ondrej Brna.

                                                              Foto: Daniela Klobušicki

Priređena je i izložba fotografija pod nazivom Žene na selu, koja je nastala kao rezultat saradnje studenata i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izložba je pre toga bila postavljena u nekoliko gradova Srbije a autori fotografija su  Željko Škrbić, Predrag Uzelac, Rina Vukobratović i Boris Kočiš.  Postavaka je imala za cilj da prikaže bogatu delatnost seoskih žena, ovoga puta Slovakinja koje žive u Vojvodini.

Foto: Daniela Klobušicki

Na vašaru su učestvovali i Slovaci iz Mađarske i Rumunije. Pored zanata i tradicionalnih jela prikazali su i igre i pesme iz Nadlaka (Folklorni ansambl Salašan), Bekeščabe (hor "Čabianska ružička" i citaristi) i dr.

Glavni organizator IV. Susreta Slovaka sa Donje zemlje je bio Ured za Slovake u inostranstvu, dok je njegov partner u projektu iz Srbije bio Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka se kao suorganizator potrudio da posetiocima manifestacije Na vašaru 2011. prikaže najkvalitetnije sadržaje slovačke narodne kulture, koja se na teritoriji Srbije čuva i neguje više od 250 godina. 

Anna Struharova
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.