Susreti u pivničkom polju

Naziv festivala:

Festival slovačke izvorne pesme "Susreti u pivničkom polju"

Datum održavanja:

januar

Mesto održvanja:

Pivnice

Odmenení speváci Stretnutia v pivnickom poli v roku 2009
Foto: Ana Francisti

Kratak sadržaj:

Međunarodni festival pevača – solista slovačkih izvornih pesama „Susreti u pivničkom polju“ osnovan je 1966. godine, od kada se održava svake godine u drugoj polovini januara u mestu Pivnice. Cilj festivala je očuvanje, negovanje i arhiviranje izvornih slovačkih pesama. Festival ima takmičarski karakter a na njemu učestvuju pre svega mladi ljudi – neafirmisani pevači iz slovačkih sredina u Srbiji.

Početkom 21. veka festival je dobio međunarodni karakter, pošto na njemu učestvuju i solisti iz Rumunije, Hrvatske i Mađarske. Značaj festivala je i u tome, što se u mnogim mestima održavaju lokalna takmičenja (Kisač, B.Petrovac, Kovačica, Padina, St.Pazova, Pivnice...) sa kojih dva najbolja pevača odlaze na festival „Susreti u pivničkom polju“ i prezentuju svoju sredinu.

Nakon festivala pevači koji su izveli nagrađene pesme, snimaju ih u studiju uz pratnju narodnog orkestra RNS i na taj način obogaćuju fonoteku RNS. Festival ima značaj i u tome, što podstiče umetničke rukovodioce u daljem radu sa pevačkim ali i muzičkim ansamblima u raznim slovačkim sredinama.

 

Organizator festivala:

Slovačko kulturno-umetničko društvo PVNICE