SLANKAMENAČKI VINOGRADI / Udruženje žena Ana

Udruženje žena Ana iz Slankamenačkih Vinograda osnovano je 2006. godine. Naziv dobija na osnovu toga, što većina članica ovog udruženja nosi ime Ana. Udruženje danas okuplja 12 do15 članica a broj se od osnivanja smanjio. 

Výstava Združenia žien Anna

Na početku, članice udruženja okupljale su se na tamošnjoj parohiji, u poslednje vreme to čine po domaćinstvima. Prostor u kome bi se sastajale i organizovale svoje aktivnosti nemaju, što predstavlja i najveću prepreku u njihovom radu. Ipak, pozive da učestvuju na raznim događajima članice ovog udruženja rado primaju. Na Slovačkim narodnim svečanostima u Bačkom Petrovcu svake godine predstavljaju svoje ručne radove ali i kolače. 

Publikum na Budárskych dňoch
Foto: Ondrej Mihalj

Ukratko o delatnosti 2014 - 2015

Centralna aktivnost ovog udruženja vezana je za manifestaciju Pudarski dani, koji se u ovoj sredini organizuju uz podršku Turističke zajednice opštine Inđija ali i drugih organizcija i donatora. U susret događaju, udruženje priprema etnološku tematsku izložb. 2014. godine, ova izložba imala je naziv po lokalnom vezu, pre toga predstavljane su narodne nošnje, peškiri i sl.

Udruženje učestvuje i na Danima Inđije. U oktobru 2013 učestvovali su u Kikindi na susretima udruženja žena iz Vojvodine, koje svake godine organizuje AP Vojvodina. 

 

Budárske dni

 

Predsednica udruženja Ana iz Slankamenačkih Vinograda je Ana Dingova.

email: anna.s.dingova@gmail.com

Združenia slovenských žien