SELENČA / Udruženje žena Duga, Selenča

 

 

Udruženje žena Duga u Selenči osnovano je 1. avgusta 2006. godine na čelu sa predsednicom Anom Valent. Odmah na početku svog rada članice ovog udruženja su istakle svoj cilj, koji obuhvata očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Slovaka, unapređenje i podizanje kulture lokalnog stanovništva, očuvanje životne sredine, brigu o kulturnom nasleđu, očuvanje ljudskih prava, širenje prijateljstva i razumevanja među ljudima i slično.

 

 

Udruženje Duga ustupa prostor svojim sugrađanima koji se bave ručnim radom i pomaže im da predstave ali i da prodaju svoje produkte. Mogućnost izlaganja ovih umetničkih dela dobijaju u galeriji Duga koja se nalazi pored evangelističke crkve u Bussines centru firme Slovan. U galeriji se prodaju suveniri u obliku unikatnih ručnih radova od različitih, najčešće prirodnih materijala, i to ne samo sa motivima Selenče, ili Vojvodine već i sa slovačkim vojvođanskim motivima, koji su karakteristični za pojedine sredine u Vojvodini, u kojima žive i rade Slovaci. Suveniri iz galerije Duga nalaze se po celom svetu…u Kanadi, Italiji, Izraelu, Americi, Australiji, Austriji, Francuskoj.

 

 

Članice udruženja učestvovale su na mnogim manifestacijama kao što su Dani kulturnog nasleđa, Dani dobrosusedskih odnosa, na izložbama ostalih udruženja žena u skoro svim slovačkim vojvođanskim sredinama.

 

Članice udruženja Duga bile su organizatori izložbi uskršnjih jaja i aranžmana pod nazivom: Čar uskršnjih jaja - 2007. godine, Jubilarno uskršnje jaje u jubilarnoj godini - 2008. i 2009. godine, Tajna uskršnjeg jajeta, na kojoj su učestvovala mnogobrojna udruženja žena, zanatlije, individualni izlagači, tako iz naše sredine kao i iz inostranstva (Slovenije, Slovačke, Rumunije, Mađarske i Hrvatske).

 

 

 

Udruženje organizuje mnogobrojne radionice i Workshopove, u kojima nudi ženama raznih zanimanja i životne dobi produktivno ispunjenje slobodnog vremena, uz učenje nečeg novog. Duga je osim toga bila organizator i suorganizator mnogobrojnih projekata kao što je npr. „Žene inicijatori i nosioci ekumenističkog pokreta u slovačkoj, konfesionalnoj dualnoj zajednici u Vojvodini“, seminara „Kako do efektnog projekta?“ i mnogih drugih edukativnih predavanja na aktuelne i interesantne teme, kao što je ekologija, zaštita zdravlja, zdrava hrana itd.

 

Udruženje žena je takođe organizovalo takmičenje za najlepšu baštu. U pitanju je bio projekat „Cveće i drveće – pluća naše Selenče“. Osim takmičenja, organizovana su mnogobrojna predavanja i sadnja sadnica.

 

 

Najaktuelnija novina u udruženju Duga je projekat Šarenilo duge u našim radionicama, u kojima žene raznih životnih dobi i kategorija imaju mogućnost da nauče nove veštine, koje će im pomoći da na kreativan i koristan način ispune svoje slobodno vreme.

Ana Margareta Valent

Združenia slovenských žien