SELENČA / Etnosekcija

Čuvari prošlosti Selenče okupljaju se oko Etnosekcije, koju već nekoliko godina vodi učiteljica slovačkog jezika u penziji Vjera Streharski. Članice Etnosekcije više od trideset godina pletu niti uspomena, koje pomno čuvaju od zaborava na svojim izložbama.

Početak rada Etnosekcije datira od 1983. godine a u nekim segmentima i ranije. Već u 50. godinama žene iz Selenče su organizovale čajanke, edukativna predavanja, i na različite načine su pokušavale da sačuvaju prošlost od zaborava. Današnja forma Etnosekcije izrasla je iz Aktiva žena čije su članice – učiteljice uspostavile saradnju sa ženama iz sela, koje su im pomagale u prikupljanju u starih predmeta, eksponata od različitih materijala, kao i starih odevnih predmeta. Kasnije svoju pažnju usredsređuju na narodne nošnje i predmete iz domaćinstva. Od tog vremena datiraju i izložbe organizovane za međunarodni Dan žena, seosku slavu i slične proslave. U početku su prostor za izložbe ove žene pronalazile u školskim učionicama, gde su izlagale samo povremeno. Kasnije su neki eksponati sve duže ostajali u školi, da bi se na kraju odomaćili i za stalno krasili pojedine delove škole.

Foto: Juraj Beredi

 

Foto: Juraj Beredi

 

Godina 2001. je na neki način prekretnica u radu Etnosekcije, jer ovo udruženje dobija svoj vlastiti prostor u novoizgrađenom Domu kulture. Tada je napravljena i stalna postavka, koja je posetiocima dostupna u svakom momentu. Njen prvenstveni cilj je da se sačuva od zaborava narodna kultura i tradicija za buduće generacije Selenčana. Izložba sadrži najautentičniji etnomaterijal: slovačke narodne nošnje iz Selenče, stare ručne radove, delove nameštaja, razne predmete koji su se koristili u domaćinstvu, bašti, na njivi itd.

 

Foto: Juraj Beredi
Foto: Juraj Beredi

Etnosekcija svojim sugrađanima, ali i široj javnosti svake godine nudi nove tematske izložbe, koje upotpunjuju gostujuća udruženja žena iz Pivnice, Vojlovice, Gložana, Kovačice, Stare Pazove i iz drugih sredina. Do sada su realizovane izložbe pod nazivom: Moj miraz, Čar slovačke nošnje iz Selenče, U kuhinji moje bake, Dobrodošli na svadbu u Selenči, Dečija nošnja iz Selenče, Draž starih fotografija i mnoge druge.

Foto: Juraj Beredi

 

Foto: Juraj Beredi

Prilikom proslave 250. godina od osnivanja Selenče članice Etnosekcije su organizovale izložbu, kojom su istovremeno proslavile i svoju 25. godišnjicu rada. Prilikom obeležavanja 255. godišnjice od osnivanja Selenče i 30. godišnjice rada Etnosekcije napravljena je izložba „Kad prošlost oživi“. Kao gosti nastupili su Udruženja žena iz Padine i Kisača. Ekspozicija je prikazala način stanovanja s kraja 19. i početka 20. veka: kuhinju sa otvorenim ognjištem i oslikanim tanjirima, oslikan drveni krevet, ormar, ormarić i klupu, namešten stari krevet sa uštirkanim prekrivačem i jastucima ukrašenim sa čipkom i slovačkim vezom itd.

Foto: Juraj Beredi
Foto: Juraj Beredi
Foto: Juraj Beredi

Članice Etnosekcije učestvuju na mnogobrojnim manifestacijama, kao što su Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu, na Smotri slovačkih nošnji u Laliću, na slovačkoj igranci pod nazivom „batôžková“, koja se organizuje u Bačkom Petrovcu, na raznim proslavama udruženja slovačkih žena i slično.

Etnosekcija trenutno radi u okviru MOMS, i zato priprema časopis Matične narodopisne i literarne vesti iz Selenče (Selenčské matičné národopisné a literárne zvesti). Ovaj časopis informiše o kulturnim dešavanjima u Selenči i upoznaje svoje sugrađane sa istorijskim ličnostima iz Selenče. Osim ove publikacije povremeno izlaze i neke druge. Trenutno je u pripremi Knjiga recepata iz Selenče, koju su sastavile članice Etnosekcije.

Ana Margareta Valent

Združenia slovenských žien