JANOŠIK / Udruženje žena Janošičanka

Iako je Udruženje žena Janošičanka osnovano pre pet godina, žene iz Janošika su aktivne celu dekadu. Od dvadeset članica može se reći da je danas aktivno približno njih deset. Dok su imale svoje prostorije redovno su se sastajale. Bez nedostatka istih, situacija se dosta iskomplikovala. Ipak, pamte bolja vremena, kada su mogle da organizuju svoja posela, naročito u zimskom periodu, gde su vezle i heklale. Zahvaljujući projektima dobile su i šivaće mašine. U tom periodu organizovale su se i izložbe ručnih radova, kao i izložbe etnografskih predmeta, koji su se koristili u kuhinji, izložbe slika itd. Svoje ručne radove i ostale proizvode predstavljale su na susretima u Alibunaru i Inđiji.

Jedna od najlepših manifestacija koju je Udruženje žena Janošičanka organizovalo zajedno sa odgajivačima višnje, jeste Dan višnji, kojom su proslavili berbu ovog slatkog voća. Iako prošla godina nije bila pogodna za berbu višnje, ova manifestacija je kao i uvek privukla bezbroj posetilaca, naročito mladih ljudi i dece. Devojke su pripremale višnje u tegli za zimu a žene su u 25 litarskim kotlovima pravile kompot, pekmez i sok od višanja. Članice udruženja su deo svojih proizvoda prodale a sok od višnje su na poklon dobila školska deca. Ova manifestacija se obično organizuje prve nedelje u julu kada se zasigurno zna da je ovo voće sazrelo.

Aktivnosti 2014 – 2015

Janošičanke su prošle 2014. godine bile na Slovačkim narodnim svečanostima u Petrovcu, gde su na jedinstven način, sa lutkama predstavile slovačku narodnu nošnju iz Janošika. U martu 2015. godine članice društva su uzele učešće u recitalu u Hajdušici. Primarna uloga ipak ostaje ista – obezbediti vlastite prostorije Udruženja žena iz Janošika, da bi njihova aktivnost mogla neometano da se odvija.

 

Udruženje žena Janošičanka

Ana Kolar

E.Kardelja 65, tel. 013/647-159, 062/176 68 29

k.viktorija68@gmail.com

 

Monika Necpalova
Vidi još: 

Združenia slovenských žien