STARA PAZOVA / Udruženje pazovačkih žena pri SKUD-u heroj Janko Čmeljik

Žene u Staroj Pazovi organizovale su se po prvi put davne 1921. godine na čelu sa Ljudmilom Hurbanovom. Tradicija duga preko devedeset godina značila je i prekide u radu kao i promene naziva, ipak osnovni cilj nije se menjao. Žene su se organizovale kako bi se bavile etnografijom i kulturom Slovaka iz Stare Pazove. 

Udruženje koje deluje danas nadovezalo je na rad Antifašističkog fronta žena, kada je sedamdesetih godina prošlog veka, na inicijativu Zuzane Podlavicke, grupa žena počela da se okuplja u Klubu VHV i pri tom neguje ručne radove. Kasnije su bile angažovane oko prodaje karata za kulturne događaje ali i dopunjavanje fundusa kostima pozorišta u Staroj Pazovi. Žene su pravile male lutke u nošnjama ali i plele zepice u vidu suvenira za turiste i posetioce ovog mesta.  

Danas se žene okupljaju pod imenom Udruženje pazovačkih žena pri SKUD-u heroj Janko Čmeljik u Staroj Pazovi. Udruženje se bavi etnografijom, prikupljanjem starih nošnji, radi na očuvanju starih običaja i neguje ručne radove. Samostalno ili uz podršku Istorijskog muzeja u Bratislavi priprema izložbe na razne teme. Žene iz Stare Pazove uspešno su se predstavile  na izložbi Svadba na Donjoj zemlji, ali i putem samostalnih izložbi uskršnjih jaja i ukrašenih uskršnjih predmeta kao i izložbom Jesenji plodovi. Žene često organizuju odlaske u banje Srbije kao i posete sredina u kojima žive Slovaci. Takođe organizuju tematske večeri na kojima se takmiče u pripremanju najboljih torti, kolača i slanih jela.

Priadky_2015Priadky_2015Priadky_2015
 Foto: Arhiv SKUD hJ Čmeljik 

 

Oko 25 članica razvija razne aktivnosti. Sreću se u prostorijama SKUD-a heroj Janko Čmeljik gde postoji i uređena etno soba. Za ovogodišnje uskršnje praznike ovo udruženje, kao i prethodnih godina, priprema tematsku izložbu. Uz dekoracije, ovo je prilika da se navabe i originalni i zanimljivi suveniri, koje žene prave. 

Veľkonočná výstava_2014Veľkonočná výstava_2014Veľkonočná výstava_2014
 Foto: Arhiv SKUD hJ Čmeljik 

 

Žene sakupljaju i narodne pesme. Nedavno je nastala i pevačka grupa, koja izvorne narodne pesme iz Stare Pazove i izvodi. Prilikom obeležavanja Međunarodnog dana žena 08. marta 2015. godine u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka ova grupa je uspešno nastupila.  

Udruženje žena uključeno je u još jedan zanimljiv projekat. Naime, 2015. godine realizuje se projekat Stari zanati u okviru kojeg ove žene tkaju krpare ali i uče mlađe žene kao što je šivenje, izrada čarapa i pazovačkih prsluka. 

 

Predsednica Udruženja pazovačkih žena pri SKUD-u heroj Janko Čmeljik 

Ana Horvatova

email: zdruzie@gmail.com

Monika Necpalova

Združenia slovenských žien