SILBAŠ / Aktiv žena Silbaš

Aktiv žena Silbaš osnovan je 02. 07. 2011 sa ciljem očuvanja tradicije i kulture multietničkog stanovništva Silbaša, unapređenja ženskih veština, edukacije seoskog stanovništva - prvenstveno žena, humanitarni rad i razvoj lokalne sredine.

Aktiv žena okuplja članice Udruženja žena Silbaš, koje je osnovan 07. oktobra 2008. godine.

Udruženje broji 25 aktivnih članica a predsednica udruženja je Katarina Ušjak. Udruženje je aktivan član Asocijacije slovačkih udruženja žena.

Udruženje silbaških žena je za realizaciju svoje delatnosti dobilo prostorije u Domu kulture od Mesne zajednice i Zadruge u Silbašu. Da bi se njihova nesebična aktivnost mogla kvalitetno odvijati, tokom godina su zahvaljujući projektima iz AP Vojvodine i Opštine Bačka Palanka bitno poboljšani uslovi za rad, obezbeđena su kako tehnička tako i osnovna sredstva, kao što je nameštaj, grejanje u zimskom periodu i sl.

Članice Udruženja silbaških žena
Foto: Udruženje silbaških žena

 

Iz delatnosti udruženja od 2008 - 2011. godine:

Odmah nakon osnivanja su se članice udruženja priključile najpoznatijoj manifestaciji, koja se održava u Silbašu Bostanijadi, u okviru koje su kao propratnu akciju priredile izložbu ručnih radova.

U udruženju je održano predavanje na temu Nasilje u porodici pod vodstvom Branke Gajić, direktorke Centra za socijani rad u Bačkoj Palanci.

Članice udruženja su učestvovale na simpozijumu Zdrave hrane u Selenči, na tortijadi u Aradcu, u aprilu na akciji Tajne uskršnjeg jajeta, takođe na manifestaciji Ekološko proleće u Bačkoj Palanci sa izložbom ručnih radova.

U organizaciji Kancelarije za evropske poslove i Zavoda za ravnopravnost polova učestvovale su na edukaciji Pisanje projekata po standardima Evropske unije (EU projekti međunarodne saradnje).

Udruženje silbaških žena je bilo organizator projekta Jedna eko priča, u okviru koje su učenici osnovne škole pravila i prezentovala predmete od prirodnih materijala, kao i svoje likovne i literarne radove sa ciljem podstaći svest o značaju ekologije danas. Projekat je zaključen izložbom, gde su najbolji radovi bili nagrađeni eko proizvodima.

Izložba povodom manifestacije Čari višnje, jun 2010
Foto: ZKVS

Iako prilično mlado, ovo udruženje je u Belom Blatu na manifestaciji Sladak dan 3. oktobra 2009. godine osvojio drugo mesto u kategoriji Štandova.

U Bačkoj Palanci su se na manifestaciji Etno-šor predstavile sa predenjem i izradom kudelja.

Osim učešća na raznim kulturnim manifestacijama, žene su doprinele i sređivanju zelenih površina i cvetnih bašti ispred Doma kulture u Silbašu.

Članice udruženja žena se sastaju jednom nedeljno, kada se uz dobro raspoloženje bave ručnim radovima, planiraju i razmenjuju mišljenja o tome šta će ubuduće raditi.

Članska karta

Iz delatnosti Aktiva žena Silbaš nakon 2011. godine:

Iz niza veoma uspešnih aktivnosti Aktiva žena Silbaš, izdvaja se manifestacija Čari višnje. Naziv manifestacije svojom originalnošću ukazuje na značaj i čari višanja. Crveni koštunjavi plodovi su se i u prošlosti koristili za pravljenje kompota, džemova, marmelada, domaćih voćnih sokova i ukusnih kolača. Žene iz Silbaša tu gastronomsku tradiciju neguju i dan-danas, pa se tako svake godine početkom juna predstave ne samo gastronomski specijaliteti vezani za ovo voće već i etnološke izložbe i bogat kulturno umetnički program. Žene na taj način podstaknu svoje meštane, kako decu tako i odrasle, da se aktivno uključe u pripremu programa na koji su pozivani brojni gosti i promene seosku svakodnevicu u pravo slavlje.

 

Čaro višieň 2013Čaro višieň 2013Čaro višieň 2013

Aktiv žena je na manifestaciji ugostio brojne visoke zvanice a 2013. godine uspešno je u okviru ovog događaja, u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Slovaka i Katedrom menadžmenta Filozofskog fakulteta u Njitri predstavljena knjiga Silbaš - kulturne tradicije Slovaka u Bačkoj.   

Milina Sklabinski

Združenia slovenských žien