PADINA / Udruženje žena Padina

Udruženje žena Padina nastalo je 1923. godine. Njegova delatnost obnovljena je 2003. godine. Danas udruženje okuplja tridesetak žena, koje se redovno sreću i realizuju svoje programe. Zahvaljujući uspešnim programima 2014. godine članice su renovirale svoje prostorije i dopunile neophodnim nameštajem. Svake godine uspešno realizuju svoje programe, putuju na ekskurzije kako u Srbiji tako i u Slovačkoj. 

Logo združenia

 

Članice udruženja su 2014. godine organizovale finalno takmičenje u recitovanju poezije i proze, koje svake godine organizuje Asocijacija slovačkih udruženja žena. Udruženje organizuje predavanja iz oblasti veronauke ali i tematske izložbe. Jedna takva organizovana je pod nazivom - Njeno veličanstvo tikva - namirnica i lek. Događaj je posetilo oko 250 ljudi, koji su imali priliku da vide slike naivnih slikara sa tematikom tikve, carving majstore ali i da probaju i izaberu najukusniji zakusak napravljen od tikve. 

Členky združeniaČlenky združenia

U okviru Noći muzeja je Pokrajinski sekretrijat za rodnu ravnopravnost organizovao izložbu ukrasa. Žene iz ovog udruženja ponosne su na činjenicu što su ovom prilikom sakupile desethiljada dinara i poslale ih u sremsko selo Jamena, koje su zadesile poplave.  Humanitrni karakter imala je i prošlogodišnja tortijada.

U 2014. godini organizovana je izložba posvećena Bibliji, čiji najstariji primerci kod meštana Pazove imaju preko 200 godina. Udruženje je organizovalo etnovašar u okviru obeležavanja Dana Padine. Članice su takođe redovni gosti Susreta Slovaka sa Donje zemlje.  

Členky združeniaČlenky združenia

Članice udruženja su na najbolji način predstavile svoje mesto i na Sajmu turizma u Beogradu 2015. godine. 

Predsednica Udruženja žena Padina je Elenka Hanjik.

email: spolokzienpadina@gmail.com

Monika Necpalova
Vidi još: 

Združenia slovenských žien