LALIĆ / Udruženje slovačkih žena u Laliću

 

Trenutno, u oblasti kulture u Laliću je aktivno Udruženje žena Majčino srce. Osnovano je 1938. godine pod nazivom Prijatelji dece i imalo je, pre svega humanitarni cilj. Od II. svetskog rata udruženje deluje kao A.F.Ž. sve do 1995. kada je preimenovano u Majčino srce. Danas udruženje ima 50 članica, koje vredno rade i sastaju se dva puta nedeljno.

 

Etnodom v Lalite
Foto: Marina Kovač

 

Tokom godine udruženje organizuje četiri velike prodajne izložbe: osmomartovsku, uskrsnu, pšeničnu – pod nazivom Kada zemlja miriše na hleb i jesenju izložbu. Sredstva koja se ovom prilikom prikupe, stavljaju se u vlastiti fond i koriste se za izlete i saradnju sa drugim udruženjima. Od svog osnivanja, tj. od obnovljenja rada udruženje sarađuje sa svim sličnim udruženjima u Bačkoj, Banatu i Sremu.

Etnodom v Lalite
Foto: Marina Kovač

 

U nedostatku prostora za druženje i rad 2007. godine iznajmljuju porodičnu kuću, koja malo kasnije prerasta u etnokuću. Etnokuća u Laliću se nalazi na Glavnoj ulici a svečano je otvorena 2. avgusta 2007. U njoj je sa starim nameštajem opremljena soba, kupatilo i špajz. Takođe je sređeno i dvorište, u kome mogu da se vide predmeti koji imaju više od sto godina. Članice udruženja su do sada u ovoj kući ugostile mnogobrojne posetioce iz Srbije i inostranstva.

Etnodom v Lalite
Foto: Marina Kovač
Etnodom v Lalite
Foto: Marina Kovač

 

2008. godine udruženje je prvi put organizovalo Igranku tj. više kao smotru slovačkih narodnih nošnji a i dalje nastavlja sa ovom tradicijom . Udruženje se predstavilo u svojoj opštini na Etnofestivalu, tajođe u Gložanu, kao i na Tamburica-festu u Deronjama. Članice Majčino srce su učestvovale na manifestaciji Svadba u Kulpinu i na Slovačkim narodnim svečanostima u Bačkom Petrovcu. Planiraju gostovanje u Jabukovcu, gde će se predstaviti sa štandom ručnih radova, i gostovanje u selu Mošovce u Slovačkoj Republici gde će pokazati svoje umeće u izradi ručnih radova i slovačkih kolača.

Etnodom v Lalite
Foto: Marina Kovač
Etnodom v Lalite
Foto: Marina Kovač
Marina Kovač
Vidi još: 

Združenia slovenských žien