PIVNICE / Udruženje žena Pivnice

Udruženje žena Pivnice osnovano je 1933. godine. Delatnost ovog udruženja obnavljana je u nekoliko navrata a poslednji put 2004. godine. Udruženje je 2013. godine obeležilo jubilej - 80. godina od osnivanja prvog udruženja žena u Pivnicama i tom prilikom pripremilo umetnički program. Oko tridesetak žena - članica udruženja danas se sreće u Diakonskom domu. U skladu sa tim, delatnost ovog udruženja usmerena je i na humanitarni rad. Članice brinu o starijim sugrađanima, pomažu sa kuvanjem i odnose im jelo. Za decu iz socijalno slabijih porodica sakupljaju odeću. 

U toku godine udruženje organizuje niz predavanja. U martu 2015 organizovano je predavanje o vežbanju koje je pogodno za starije žene. Članice sarađuju i sa decom predškolskog i školskog uzrasta. Uče ih kako da pripremaju jela, obučavaju ih kako se rade ručni radovi i pri tome im pričaju razne zanimljivosti iz prošlosti Pivnica i uopšte Slovaka. 

Spolok žien PivnicaSpolok žien Pivnica

 

Članice su u isto vreme zaljubljenice u knjige i literaturu uopšte tako da uz prela, zabave posvećene narodnoj nošnji ili nekom starom jelu, pre pet godina odlučile su da organizuju i Literarne susrete žena. Svaki drugi vikend u septembru ovaj događaj okupi žene iz gotovo svih udruženja slovačkih žena koje zatim predstavljaju svoje literarne radove. 2014. godine je na ovom susretu pročitano čak 19. radova. Ovi tekstovi objavljuju se svake godine u Zborniku radova.  

U Diakonskom domu instalirana je izložba svatovskih marama, narodne nošnje, ručnih radova i predmeta iz prošlosti Pivnica.

 

Predsednica Udruženja žena Pivnice je Ana Valašek.

email: spolokzienpivnica@gmail.com

 

Monika Necpalova
Vidi još: 

Združenia slovenských žien